U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Alles over Oolong thee
Oolong is een traditionele theesoort die qua oxidatieproces te plaatsen is tussen groene en zwarte thee. Unieke klimaatomstandigheden zorgen voor de beste oolongs. Lees alles over oolong in onze blog!
Alles over Oolong
Wat is Oolong
Oolong is een traditionele Chinese theesoort die qua gezondheid, smaak en oxidatieproces te plaatsen is tussen groene en zwarte thee. Soms wordt deze thee daarom ook wel blauwe thee genoemd. Dit heeft dus niks te maken met de kleur van de drank. In Nederland is deze thee relatief weinig bekend, er zijn echter al honderden soorten op de markt! Oolongthee kopen? Wij hebben een uitgebreid assortiment, van verschillende herkomsten, puur of met andere kruiden of vruchten gemengd en met verschillende oxidatiegraden!
Bij groene en zwarte thee wordt gepraat over de oxidatiegraad. Oxidatie kennen we bijvoorbeeld bij ijzer; je krijgt dan roestvorming. Maar allerlei producten kunnen oxideren want het betekent de reactie van het product met zuurstof. In dit geval praten dus de reactie van thee op zuurstof.
Groene thee is zo weinig mogelijk geoxideerd en zwarte thee is volledig geoxideerd (wat ook de zwarte kleur van de thee en het hogere theïne-/ cafeïnegehalte met zich meebrengt). De oxidatiegraad van Oolong ligt tussen de 10 en 80 procent. Deze thee wordt overigens niet gefermenteerd. Bij fermenteren zijn bacteriën, gisten of schimmels betrokken, dat is hierbij niet het geval. Oolong theebladeren worden deels geoxideerd. De smaak van de minst geoxideerde Oolong, die bij een oxidatiegraad van 30 procent al kan worden gebakken, neigt dus meer naar groene thee. Deze thee heeft een frisse fleurige citrusachtige smaak en bevat dan ook de gezondheidsvoordelen van groene thee. Ook daar schreven we al eens een blog over! De meest geoxideerde Oolong die bij een oxidatiegraad van 70 procent wordt gebakken, neigt dan weer naar zwarte thee en bezit een smaak van steenvruchten, vaak omschreven als geroosterde abrikozen en perziken. De smaak van elke Oolong wordt dus voor een groot deel door de verwerking, de oxidatieduur bepaald.
Betekenis
De term Oolong betekent zwarte draak in het Chinees. Zoals met veel tradities is de naamgeving op verschillende manieren uit te leggen. De krullende donkere bladeren van Oolong lijken op kronkelende draken doordat ze gerold zijn tot balletjes. Een andere uitleg is dat Oolong een thee zou zijn die alleen voor de Chinese keizer bestemd was. Zo’n drakenthee werd als eerbetoon aan keizers gegeven en traditioneel als Dragon-Phoenix Cake thee gemaakt. Toen geperste thee uit de mode raakte, werd ook losse gerolde thee voor de keizer drakenthee genoemd. Cake thee is nog steeds een bijzonder geschenk, wist je dat wij het ook in ons assortiment hebben?
Uiterlijk
Gedroogde Oolong theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geoxideerde soort en tot zwarte krullerige draadachtige theebladeren voor de meest geoxideerde varianten.
Productie
Typische Oolong wordt geproduceerd volgens de volgende stappen:
- Drogen in de zon of aan de lucht blootstellen om wat vocht kwijt te raken;
- Kneuzen van de bladrand om een groot oppervlakte voor oxidatie te maken. Deze kneuzing breekt tevens de celwanden zodat de in de cel aanwezige enzymen het oxidatieproces opstarten;
- Verhitten; De theebladeren worden ondersteboven gegooid om de verdere oxidatie te stoppen. Dit gebeurt door de thee kort te verhitten. Hierdoor stopt alle enzymatische activiteit;
- Koelen;
- Drogen, om het teveel aan vocht te verwijderen;
- Klasseren en verpakken.
Herkomst
Formosa
Formosa of Taiwan staat bekend om zijn Oolong. Voor de productie van Oolong wordt een iets ouder blad gebruikt dat volledig is uitgegroeid. De prijs van oolongthee is namelijk deels afhankelijk van de locatie van de theeplanten. De beste (en duurste) oolong theesoorten komen van theeplanten die vol in de zeewind staan, hoog op de berg en vol in de zon. Het eiland Formosa heeft hiervoor het beste klimaat en daarom komen vele goede oolongtheesoorten uit deze regio. De unieke bodem en het klimaat dragen bij aan de perfecte Oolong. De teelt en productie worden ook elders in Azië gedaan, maar nergens ter wereld wordt deze uitmuntende kwaliteit geproduceerd, tenzij deze kennis aldaar is overgedragen. Naast de mate van oxidatie speelt ook het klimaat en het grondtype een belangrijke rol in de smaakvorming van Oolong thee.
Onze soorten Oolong
In ons assortiment losse oolongtheeën zijn meerdere soorten te vinden. Van veel voorkomende tot zeer exclusieve soorten en van pure tot bewerkte soorten. Bijvoorbeeld deze:
Formosa Oolong is een traditionele Oolong met een groot, wild gedraaid blad met een mild aroma. Deze thee is half geoxideerd. Het is een thee met een bloemige en kruidige smaak en is licht van kleur. We hebben de ‘fijne’ variant en de Dong-Ding variant.
Tung Ting Oolong is een exclusieve Oolong uit Vietnam. Oolong komt van origine vooral uit Taiwan dus deze Oolong is best heel bijzonder. De productie vind plaats met behulp van de kennis en methoden van de Taiwanese theespecialisten. Het resultaat is een heerlijke half geoxideerde thee met smaak- en gezondheidsvoordelen van groene thee. Deze thee is heldergroen en heeft een bloemig, zoet aroma.
Onze China Special Premium Ginseng Oolong is nog zo’n exclusieve half geoxideerde thee. Deze Oolong komt uit China en heeft een toevoeging van ginseng- en zoethoutpasta in de bereiding gehad. Deze Oolong heeft een goudgroene kleur en een zachte en lichtzoete smaak.
Onze China Da Hong Pao Oolong is een Chinese half geoxideerde rotsthee, een van de meest populaire en beroemde Oolongs in China. De eerste infusie wordt traditioneel gezien aan Boeddha aangeboden, de tweede infusie is een harmonieuze combinatie van volle, rijpe, nootachtige smaken met boventonen van muskaat en noten. De thee heeft een prachtige diepe koperachtige kleur.
Oolong zetten
Het is vooral erg belangrijk dat de theebladeren de ruimte krijgen om zich goed te ontvouwen. Bij Oolong zetten zijn een aantal dingen belangrijk:
- De hoeveelheid thee. Meet ongeveer 2 gram af per kop. Hiervoor hebben wij speciale doseerlepels. Afhankelijk van de kwaliteit van de thee kan je hierop tot wel 5 keer opgieten;
- De temperatuur van het water. Het beste is Oolong te bereiden met gekookt en iets afgekoeld water met een temperatuur tussen circa 80 en 90 graden. Bij een te lage watertemperatuur krijgen de theebladeren niet de kans om alle smaken af te geven. Een te hoge temperatuur kan er voor zorgen dat de Oolong bitter gaat smaken;
- Tijd om de thee te laten trekken is tussen de 2 en 3 minuten. De theebladeren krijgen dan de tijd om zich te ontvouwen en hun unieke smaak af te geven.
Geniet van deze speciale theesoort, het is een uniek cadeau en een bijzondere beleving om te bereiden en te drinken. Wil je advies? We helpen je graag! Neem contact met ons op.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...