De juiste temperatuur voor thee

De juiste temperatuur voor thee

Als het water voor je thee te heet is, kan thee bitter worden en zijn aroma verliezen. Aan de andere kant, als je theewater te koud is, zal de thee niet goed trekken. Dit maakt de juiste watertemperatuur erg belangrijk.

Hoe zet je de perfecte thee?

Het water verwarmen tot de juiste temperatuur is essentieel voor het maken van een goede kop thee. Een vers, fragiel groene theeblad zal bijvoorbeeld verbranden als er kokend water over wordt gegoten. Deels geoxideerde theesoorten, zoals Oolong, hebben heet (maar geen kokend) water nodig, terwijl volledig geoxideerde zwarte theesoorten wel kokend water nodig heeft om zijn smaken vrij te geven. Wat de temperatuur ook moet zijn, begin altijd met vers koud water van de juiste kwaliteit.

De juiste kwaliteit water

Regen, vervuiling en aquifer (poreuze ondergrond waaraan water wordt onttrokken) hebben allemaal effect op het lokale water. Deze factoren beïnvloeden de hoeveelheid mineralen en het geurgehalte van het water, evenals zijn pH-waarde – de hoeveelheid zuur of alkaline in vloeistoffen. Deze pH-waarde loopt van 0 (heel zuur) tot 14 (heel alkalisch).
 

Doorgaans heeft water een neutrale pH van 7, maar soms kan kraanwater iets te veel alkaline of zuur bevatten voor thee. Kraanwater bevat ook opgeloste gassen, die geuren kunnen bevatten of zeer gemineraliseerd kunnen zijn, en dat kan de delicate geuren van het aftreksel beïnvloeden.
 

Normaal gesproken is in Nederland het water uit je kraan van prima kwaliteit voor het zetten van thee. Als het water uit jouw kraan niet zuiver genoeg is om thee van te maken, probeer dan de volgende alternatieven eens;

Bronwater uit flessen

Bronwater moet je niet verwarren met mineraalwater, wat ongeschikt is omdat er te veel mineralen aan toegevoegd zijn. Bronwater kan je wel gebruiken, mits je zoekt naar bronwater met 50-100 ppm opgelost mineraal zout. Grotere hoeveelheden zorgen voor een sterk minerale smaak.

Gefilterd kraanwater

Waterfilters zijn heel geschikt om onaangename geuren en mineralen uit het water te filteren. Verwissel het filter volgens de aanwijzingen.

Gedistilleerd water vermengd met kraanwater

Gedistilleerd water is smakeloos, maar door er kraanwater aan toe te voegen dat een grote concentratie mineralen heeft, ontstaat er water dat geschikt is om thee van te maken. Experimenteer met verschillende verhoudingen, afhankelijk van de kwaliteit van het kraanwater.

Bron: I Love Tea (ISBN: 978 90 483 1241 2)

 

De juiste temperatuur

Als je geen waterkoker met thermostaat en variabele temperatuuropties hebt, en ook geen thee thermometer in huis hebt dan kun je de volgende stelregels gebruiken: kook het water in de waterkoker en laat de waterkoker vervolgens met de deksel open staan: 5 minuten voor groene, witte en gele thee. 3 minuten voor Oolong. 2 minuten voor Pu Erh thee en andere donkere theesoorten. Hieronder hebben we de verschillende theesoorten en de bijbehorende watertemperatuur nog even opgesomd:
 

Warm water uit de kraan?

Het gebruiken van warm water uit de kraan wordt niet geadviseerd door waterbedrijf Vitens: ''Als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.

Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
De metalen lossen ook in koud water op, maar dit gebeurt alleen als het water enkele dagen stil heeft gestaan. Spoel daarom de koude kranen in je woning door als het water daarin langer dan een week stil heeft gestaan.''

Kan het kwaad om water vaker dan 1x te koken?

Zo af en toe horen wij wel eens de vraag of het kwaad kan om het water vaker dan 1x te koken in de waterkoker. De reden dat sommige mensen hier twijfels over hebben is dat er in water vele mineralen voorkomen en daaronder ook piepkleine hoeveelheden arseen en nitraat die in hoge concentraties giftig kunnen zijn. Bij elke kookbeurt verdampt een deel van het water. In het overblijvende water zit dan een relatief steeds grotere hoeveelheid van deze mineralen. Maar wij kunnen je geruststellen. De hoeveelheden blijven ver onder alle normen.

We refereren graag aan een onderzoek uit 2020 van Beijing Normal University. Onderzoekers brachten vijftien liter Chinees drinkwater aan de kook. Als het weer was afgekoeld, kookten ze het opnieuw. Na achttien van die ‘kookbeurten’ was het water op. Wat bleek? De concentratie van stoffen als arseen en nitraat was steeds ietsje toegenomen. Maar het eindresultaat bleef mijlenver onder alle normen. Bron:Quest

 

 

Reacties

  1. Van Bruggen Thee Van Bruggen Thee

    Warm water uit de Quooker is zeker goed te gebruiken voor thee, dit komt namelijk niet door de leidingen naar je kraan toe. Het gebruiken van een waterkoker met thermostaat is inderdaad ook ontzettend handig, dan hoeft het water niet te koken en af te koelen.

  2. Marjan Marjan

    gisteravond een thee workshop via zoom gevolgd ; Je moet het water juist niet eerst aan de kook brengen als het een minder hoge temperatuur moet hebben . Een waterkoker met thermostaat is dan ideaal ; gewoon de temperatuur instellen die je wilt hebben !

  3. Johan van Elk Johan van Elk

    @Arnold. Dat is ook mijn vraag. Ofwel kun je ook ongekookt maar wel op temperatuur gebracht water gebruiken ipv na koken af laten koelen

  4. Arnold de Groot Arnold de Groot

    Is het niet zonder meer belangrijk dat, ongeacht welke thee je wilt bereiden, je het verse koude water EERST kookt en het vervolgens op de juiste temperatuur brengt?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »