Koken met thee: Vis in theekorst

Koken met thee: Vis in theekorst

Een gerecht dat er erg spectaculair uitziet en vrij gemakkelijk te maken is. Middels een zoutkorst wordt de vis afgesloten en kunnen de sappen die vrijkomen bij de verhitting van de vis blijven circuleren in de zoutkost. Het is een bereidingstechniek die vaak wordt toegepast in mediterrane landen. De vis droogt hierdoor niet uit en krijgt, mede door de kruiden in de thee, extra smaak.

We gebruiken hiervoor een half gefermenteerde Oolong thee uit China. U vindt deze China Oolong Se Chung in onze webshop. Verder heb je de volgende ingrediënten nodig (voor 2 personen):

  • 1 kg grof zeezout
  • 3 eiwitten
  • 1 eidooier
  • 1 tak tijm, blaadjes geplukt
  • 1 tak salie, blaadjes geplukt
  • 2 el China Oolong Se Chung
  • 1 grote zeebaars ongeschubd, ingewanden verwijderd
  •  peper en zout
  •  sap van citroen

Stappenplan
1.
 Verwarm de oven voor op 200 °C.
 

2. Vermeng het zout met de eiwitten en eidooier. Meng de kruiden met de thee.
 

3. Leg tweederde van het zoutmengsel op de bodem van de braadslede. Leg dit in een iets grotere vorm om de vis. Verdeel de helft van het kruiden-theemengsel erover. Leg de vis erop en strooi de andere helft van het kruiden-theemengsel over de vis. Bedek de vis volledig met de rest van het zoutmengsel. Laat goed sluiten over de vis.
 

4. Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en bak de vis 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis en het soort oven.
 

5. Laat de vis afkoelen op een rooster. Tik met de achterkant van een koksmes de zoutkorst kapot en verwijder. Veeg de vis schoon. De vis moet nu loslaten van de graat.
 

6. Serveer de vis op een schaal, breng op smaak met wat citroensap en gebruik de theebladeren als garnering.

 

Bron: Koken met thee van Karakter Uitgevers, € 24,95 (ISBN 9789045205267)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »